Hardwarefabrikanten dagen Staat wegens thuiskopieheffing

Een aantal hardwarefabrikanten, waaronder Acer, Dell en HP, dagen de Nederlandse Staat voor de rechter vanwege de thuiskopieheffing. De bedrijven vrezen voor tientallen miljoenen euro's het schip in te gaan. Ze zijn ontevreden over de manier waarop de heffing wordt ingevoerd.

Een aantal hardwarefabrikanten, waaronder Acer, Dell en HP, dagen de Nederlandse Staat voor de rechter vanwege de thuiskopieheffing. De bedrijven vrezen voor tientallen miljoenen euro's het schip in te gaan. Ze zijn ontevreden over de manier waarop de heffing wordt ingevoerd.

De bedrijven willen met de rechtszaak niet zozeer proberen om de vorige maand aangekondigde, nieuwe thuiskopieheffing van tafel te krijgen, maar zijn vooral ontevreden over de wijze waarop de heffing wordt ingevoerd. "Afschaffen is niet het primaire doel", zegt de directeur van branchevereniging FIAR CE, André Habets. "Dat zou mooi zijn, maar we achten die kans niet groot."

De fabrikanten, waaronder Acer, Dell, Hewlett-Packard en Imation, zijn vooral boos over de wijze waarop de thuiskopieheffing tot stand is gekomen. Zo zouden de bedragen die worden gerekend - bijvoorbeeld 5 euro voor een pc of laptop - willekeurig tot stand zijn gekomen. Ook zouden de bedragen te hoog zijn, te meer omdat bij de inkomsten die moeten worden behaald met de thuiskopieheffing mede zijn gebaseerd op schade uit illegaal downloaden. Bovendien vinden de fabrikanten dat hardware voor professioneel gebruik vrijgesteld zou moeten zijn van de heffing.

De bedrijven willen de Staat daarom aansprakelijk stellen voor de schade die de bedrijven zeggen te lijden door de invoering van de thuiskopieheffing. Die schade zou alleen al in 2013 in de 'tientallen miljoenen' lopen. Ook Stichting Thuiskopie, dat de inning van de thuiskopieheffingen regelt, wordt gedagvaard: de bedrijven willen dat de stichting de te veel betaalde heffingen terugbetalen.

Volgens Habets hebben de bedrijven ook te weinig tijd gekregen om de thuiskopieheffing te implementeren en is er nog veel onduidelijkheid, zoals over de definities van de apparaten die onder de mening vallen. "Wat is bijvoorbeeld wel of niet een audiospeler?" vraagt Habets zich af. "Een telefoon zou ook als audiospeler gezien kunnen worden." Overigens vallen ook telefoons onder de heffing. Verder is volgens Habets bijvoorbeeld nog onduidelijk of er btw over de heffing moet worden berekend.

De nieuwe thuiskopieheffing moet op 1 januari van kracht worden en gaat onder meer gelden voor cd's en dvd's, zoals bij de oude, op dit moment bevroren thuiskopieheffing ook al het geval was. De heffing wordt daarnaast echter uitgebreid naar audio- en videospelers, settopboxen, telefoons, tablets en laptops. Apparaten kunnen daardoor tussen de 1  en 5 euro duurder worden. De overheid hoopt met de thuiskopieheffing 40 miljoen euro per jaar op te brengen, die ten goede moet komen aan auteursrechthebbenden.

Unprecedented flexibility

The most flexible broker in Arnhem. Friendly, flexible and results-oriented. You are in good hands. We make selling your home a wonderful experience. And the search for a new home a feast.