Vever: betere controle helpt verhuurder én huurder

Steeds vaker duiken er horrorverhalen op over verhuurde woningen die voor allerlei malafide praktijken misbruikt worden. Een probleem waarvoor de oprichters van Vever.nl een oplossing gevonden denken te hebben: in opdracht van verhuurders controleren zij tweemaandelijks verhuurde woningen.

“We zijn pas net actief op de markt, maar de aanvragen stromen al flink binnen, sinds er in SBS Hart van Nederland over verteld is”, vertelt Henk Montijn, mede-eigenaar van dit nieuwe concept. “Blijkbaar is er vanuit de markt behoefte aan een partij als Vever. Makelaars reageren dan ook enigszins verbaasd als ze over ons horen, omdat ze zich afvragen waarom dit nog niet eerder bestond.”

Veranderde markt

“Dat is voor ons een goed teken en ook wel te verklaren door de veranderde markt. Huizen staan steeds langer te koop en eigenaren zouden hun woning liever tijdelijk verhuren, dan met dubbele lasten zitten. Helaas hoor je echter regelmatig vervelende verhalen over dit soort verhuurde woningen, zoals illegale wietteelt, onderverhuur, gebruik als drugspand en noem maar op.”

Grondige screening

“Wij kunnen de kans dat dit soort misbruik plaatsvindt met onze screenings enorm terugdringen. Natuurlijk kun je nooit 100 procent garanderen dat er niets onjuists gebeurt, maar de kans wordt heel erg klein als je met regelmaat de gehele woning screent. Tot nu toe waren er alleen partijen - zoals makelaars - die huurders screenden op papier; wij gaan verder en screenen ook de verhuurder en de woning.”

Voor verhuurder én huurder

“Onze screening omvat de controle op de veiligheid en het gebruik van elektriciteit, gas en water en alle ruimtes in het pand. Het zijn controles die zowel de verhurende partij als de huurder (kunnen) bedienen. De verhurende partij heeft een zorg minder, en de huurder krijgt gelijk heel laagdrempelig de gelegenheid om gebreken in de woning aan te kaarten. Wij vormen hier de schakel tussen huurder en verhuurder.”

Kosten

De kosten voor onze dienst bedragen momenteel minimaal 698 euro per jaar, of 8 procent van de jaarlijkse huuropbrengst. Omdat we nog in de opstartfase zitten, kunnen hier nog wijzigingen in aangebracht worden. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat deze prijs voor woningcorporaties lager is, wanneer wij een heel complex gaan screenen.”

Landelijk?

“Op dit moment zijn we officieel alleen nog actief in regio Rotterdam, maar het zal mij niets verbazen als we binnen afzienbare tijd landelijk actief zullen zijn. Dat is natuurlijk een heel logische stap als we succesvol blijken.”

Tekstblok

Dit is een tekstblok. Je kunt deze tekst eenvoudig aanpassen in het beheergedeelte van je website.

Mocht je hierbij hulp nodig hebben kijk dan op ons help center.